Predbilježite se na naš RSS feed

Svečano zatvaranje Oskar revije uz premijeru filma The ArtistKategorija : Najave

Film koji bez riječi, vrhunskom estetikom, duhovitošću i snažnim scenama utjelovljuje neka prošla vremena, iskrene osjećaje i životne vrijednosti, nikako nemojte propustiti. Priča je to o Georgeu Valentinu (Jean Dujardin) zvijezdi nijemog filma koja ne pronalazi svoje mjesto u eri zvučnog filma i teško se s time nosi. Neuspjehe u karijeri zasjenila je ljubav prema Peppy Miller (Bérénice Bejo), mladoj glumici na vrhuncu karijere. Michel Hazanavicius predstavlja toplu i zabavnu priču o klasičnom američkom filmu. Mješavinom komedije, romanse i melodrame primjer je forme koju slavi: jedinstveni čar crno-bijelog nijemog filma koji se temelji na slikama, glumcima i glazbi.

IZVORNO IME: The Artist
REDATELJ: Michel Hazanavicius
ULOGE: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman
ŽANR: drama, romasa, komedija
TRAJANJE FILMA: 100 minuta
GODINA: 2011
DRŽAVA: SAD

Svečanost 84. dodjele nagrade Oscar održana je jučer, 26. veljače u Los Angelesu. Zasigurno će u dobrom sjećanju ostati ekipi filma Umjetnik. “Umjetnik” oda je starom Hollywoodu, crno-bijeli, nijemi film, oduševio je i publiku i kritiku. Osvojio je tri Zlatna globusa, sedam nagrada BAFTA te deset nominacija s kojima je ušao u finalnu večer dodjele nagrade Oscar.
Film Umjetnik (The Artist) na ovogodišnjoj dodijeli osvojio je pet Oscara i to u najvažnijim kategorijama:
Najbolji film
Najbolji glavni glumac – Jean Dujardin
Najbolja režija – Michel Haznavicius
Najbolja glazba skladana za film
Najbolja kostimografija

The Weinstein Company i Thomas LANGMANN, u ko-produkciji La Petite Reine, Studio 37, La Classe Américaine, JD Prod, France 3 Cinéma, Jouror Productions, uFilm, u suradnji s Canal+ i Cinécinéma, uz sudjelovanje France Télévisions, predstavljaju film Umjetnik u kojem glume Jean DUJARDIN, Bérénice BEJO, James CROMWELL, Penelope Ann MILLER, Malcolm McDOWELL, Missi PYLE, Beth GRANT, Ed LAUTER, Joel MURRAY, Ken DAVITIAN i John GOODMAN.

Glazbu je skladao Ludovic BOURCE, direktor fotografije je Guillaume SCHIFFMAN, AFC, scenograf Laurence BENNETT, a kostimograf Mark BRIDGES. Podjelu uloga potpisuje Heidi LEVITT, CSA, prvi asistent redatelja je James CANAL, supervizorica scenarija / MISLIM DA SE TO NA HR (ISKRIVLJENO, NARAFSKI) ZOVE skript Isabel RIBIS, montažeri su Anne-Sophie BION i Michel HAZANAVICIUS, dok su za vizualne efekte bili zaduženi David DANESI, Philippe AUBRY i Laurent BRETT. Pridruženi producent je Emmanuel MONTAMAT, izvršni producenti su Daniel DELUME, Antoine de CAZOTTE, Richard MIDDLETON, Bob WEINSTEIN i Harvey WEINSTEIN. Producent je Thomas LANGMANN, a scenarij i režiju potpisuje Michel HAZANAVICIUS.

SINOPSIS

Hollywood, 1927. godine. George Valentin (Jean Dujardin) jedan je od vladara nijemog platna, idol prepoznatljiv po tankim brčićima i bijeloj košulji. Glumio je u egzotičnim pričama punim intrige i hrabrih poteza za studio Kinograph kojeg je vodio veliki mogul Al Zimmer (John Goodman). Zahvaljujući uspjehu, imao je elegantnu palaču i jednako elegantnu suprugu Doris (Penelope Ann Miller). Svakog ga je dana do studija vozio odani šofer/vozač Clifton (James Cromwell), a tamo ga je čekalo mnoštvo postera s njegovim nasmiješenim licem. Dok sretno kroči kroz mnoštvo obožavatelja i reportera, George je čovjek koji se ne razlikuje od svoje persone – zvijezde sigurne u vlastitu budućnost.

Plesačica Peppy Miller (Bérénice Béjo) imat će budućnost kakvu si sama stvori. Živahna i vedrog duha, zaraznog osmjeha i velike lakoće pokreta, odlazi na premijeru Georgeovog filma, a kasnije je statistica u njegovom najnovijem filmu. U kratkoj plesnoj sceni njihov ritam je potpuno usklađen, ali nakon završetka snimanja svatko se vraća na svoje mjesto u piramidi Hollywooda.

Hollywood uskoro pada pred novom starletom: zvučnim filmom. George ne želi sudjelovati u novoj tehnologiji. Kinograph se priprema na potpuno odustajanje od snimanja nijemih filmova i George mora odabrati hoće li prihvatiti zvuk (kao mlada zvijezda u usponu, Peppy Miller) ili riskirati odlazak u zaborav.

 

Film Umjetnik dobio je nagradu za najboljeg glumca na filmskom festivalu u Cannesu 2011. godine. Michel Hazanavicius predstavlja toplu i zabavnu priču o klasičnom američkom filmu. Mješavinom komedije, romanse i melodrame primjer je forme koju slavi: jedinstveni čar crno-bijelog nijemog filma koji se temelji na slikama, glumcima i glazbi.

The Weinstein Company predstavlja film Umjetnik kojeg je Michael Hazanavicius režirao prema vlastitom scenariju. Producent je Thomas Langmann. U filmu glume Jean Dujardin, Bérénice Béjo, John Goodman, James Cromwell, Penelope Ann Miller, Missi Pyle, Beth Grant, Ed Lauter, Joel Murray, Bitsie Tulloch, Ken Davitan i Malcolm McDowell. I pas Uggie.

O PRODUKCIJI

Film Umjetnik slavi najčarobnije trenutke holivudskog filma i ispunjenje je dugogodišnjeg sna scenarista i redatelja Michela Hazanaviciusa koji kaže: “Od početka karijere sanjao sam o snimanju nijemog filma. Kažem da je to san, jer kad god bih ga spomenuo, nitko me nije shvatio ozbiljno.”

Među legendarnim filmašima kojima se najviše divi svoje su karijere počeli radeći na nijemom filmu: Alfred Hitchcock, Fritz Lang, John Ford, Ernst Lubitsch, F.W. Murnau i Billy Wilder.

Redatelj nastavlja: “Redatelj nijemog filma mora se suočiti sa svojom odgovornošću. Sve je u slici, u organizaciji signala koje šaljete gledateljima. To je emocionalno kino, osjetilno; priča funkcionira samo kroz osjećaje koje stvorite. Mislio sam da bi to mogao biti veličanstven izazov.”

2006. godine Hazanavicius je postigao velik uspjeh sa svojim drugim filmom, OSS 117: Cairo, Nest Of Spies, u kojem glume Jean Dujardin i Bérénice Béjo. Njegov nastavak OSS 117: Lost In Rio, snimljen je 2009. godine.

Hazanaviciusu je scenarist i dramaturg Jean-Claude Grumberg ispričao mu je priču o glumcu iz nijemih filmova čiju je karijeru uništila pojava zvuka. Ideja mu se silno svidjela: “Usredotočio sam se na taj lik i dodao mu mladu starletu, isprepleo im sudbine. Sve se uklopilo, uključujući teme – ponos, slavu, taštinu i ljubav.”

Redatelj je odgledao filmove iz svih dijelova svijeta i zaključio da kad priča postane nejasna, jer ima previše događaja i likova, gledatelji izgube interes: “Vrlo sam se brzo usredotočio na posljednjih par godina ere nijemog filma, posebno američkog. Mislim da su tad nastali najbolji filmovi.”

Osim toga, pročitao je sve što je mogao o povijesti filma, uključujući memoare i biografije redatelja, producenata i zvijezda nijemog filma, pregledao fotografije i druge arhivske materijale te slušao glazbu iz tog razdoblja. Inspirirali su ga životi i rad velikih zvijezda kao što su Douglas Fairbanks, Joan Crawford, Gloria Swanson, John Gilbert i Greta Garbo.

Hazanavicius nastavlja: “Istraživanje je važno, ali ne zbog toga da biste bili strogo realistični – to me nije bio cilj – nego kao odskočna daska za maštu. Istraživanje je dohranjivalo priču, kontekst i likove. Što više istražite, imat ćete više materijala za igru.”

Radnja filma Umjetnik odvija se tijekom četiri godine, od 1927. do 1931. Njen glavni lik George Valentin je na vrhuncu popularnosti. Obožavatelji žude za filmovima skrojenima prema njegovoj zadivljujućoj ličnosti – egzotičnim pričama u kojima umom, stavom i terijerom pobjeđuje zlo. S dolaskom zvuka opire se novotarijama (kao što je to činio i Chaplin) i želi dokazati da može biti uspješan i pod vlastitim uvjetima, kao umjetnik nijemog filma.

Iako se radnja odvija prije više od 80 godina, njene su okolnosti i snažne emocije i danas aktualne. Hazanavicius kaže: “George je ljudsko biće u dobu promjena. Svijet se neprekidno mijenja, a neki gledaju u suprotnom smjeru dok im netko ne kaže da su dio prošlosti. To vam se može dogoditi u uredu, tvornici, ljubavnoj vezi. Taj osjećaj svatko može shvatiti.”

No, dok je još na vrhuncu slave, George upoznaje energičnu mladu glumicu Peppy Miller. Međusobno se privlače, ali moraju svladati brojne prepreke. To je staromodna vizija ljubavi, sasvim čista i prikladna nijemim filmovima. Hazanavicius, koji do filma Umjetnik nije snimio nijedan film izvan Francuske, bio je uvjeren da ovaj film treba snimiti u Los Angelesu, a Langmann se s njime složio.

IGRAČI

Jean Dujardin i Bérénice Béjo tvrde da im je ideja o snimanju nijemog filma zvučala kao predivno ludilo. Hazanavicius je uloge pisao baš za njih, uvjeren da će zablistati u tom formatu: “Jean je dobar u krupnim kadrovima zahvaljujući izrazima lica, ali i u dugim kadrovima, zahvaljujući govoru tijela. Bérénice zrači svježinom, pozitivnošću i dobrotom. George Valentin i Peppy Miller na neki su način Jean i Bérénice kako ja maštam o njima!”

Dujardin kaže: “George isprva odbija zvuk. Ne postavlja si mnoštvo pitanja. Siguran je u sebe, ali nije arogantan. Uvjeren je u moć šarma i djeluje kao da je neprekidno – lice s postera. Međutim, njegova samouvjerenost polako počinje pucati. Srećom, ima anđela koji ga čuva i, na kraju filma, više nije fotografija, već samo čovjek. Svidjelo mi se to.”

Béjo je udana za Hazanaviciusa i sudjelovala u projektu od početka: “Peppy Miller je lik koji je slučajno nastao. Isprva je bila manje značajna od Georgovog najboljeg prijatelja – psa. Šalila sam se da čak i pas ima veću ulogu od mene. No, kako je Michel pisao, taj je lik postao jači od ruke kojom je pisan. Peppy mi se odmah svidjela. Ničemu ne kaže – ne. Prihvaća sve što joj se nudi i igra se s time, uživa u svemu. To je put do uspjeha, ali ona nije proračunata. Dobra je osoba i ne zaboravlja otkud je došla. Ali ne zaboravlja ni Georgea.”

John Goodman je dobio ulogu šefa studija imenom Al Zimmer. James Cromwell je Clifton, Georgeov pouzdani šofer/vozač i, zapravo, desna ruka. Cromwell je dijete filma, otac mu je 1930.-ih bio redatelj, a majka zvijezda DeMilleovih prvih zvučnih filmova.

Penelope Ann Miller glumila je zvijezdu nijemog filma, glumicu Ednu Purviance u filmu Chaplin u kojem glumi i Robert Downey Jr. U ovom je filmu Doris, Georgeova supruga. Njihov je brak pun napetosti, a ona je ponosna, uspravna i iznimno joj je važno sačuvati sliku stabilnog braka. Ipak, još uvijek ga voli i još uvijek žudi za njegovim obožavanjem te zbog toga pati.

U filmu glume i Missi Pyle kao glumica Constance; Beth Grant kao Peppyna sluškinja; Ed Lauter kao Peppyn butler; Ken Davitan kao vlasnik zalagaonice; Joel Murray kao policajac; Bitsie Tulloch kao još jedna zvijezda i veteran filma Malcolm McDowell.

IZA KAMERE

Film Umjetnik je treći film na kojem surađuju Hazanavicius i direktor fotografije Guillaume Schiffman, a surađivali su i na brojnim reklamama. Složili su se da, budući da nema dijaloga, svjetlost mora progovoriti, kao i sjena.

Schiffman kaže: “Crno-bijeli film, format 1.33, stil 1920.-te i 1930.-te – ostvarenje sna svakog snimatelja, pogotovo danas, kad dominira digitalna premoć.”

Angažiran je scenograf Laurence Bennett, poznat po dugogodišnjoj suradnji sa scenaristom i redateljem Paulom Haggisom na filmovima među kojima je i Oscarom nagrađen Crash. Hazanavicius kaže: “U filmu se radi o padu zvijezde. Stoga sam želio puno stepenica niz koje će silaziti iz jedne scene u drugu. Isto je s ogledalima. U svakom kadru vidimo nekoliko Georgea.”

Kostimograf Mark Bridges (There Will Be Blood), nominiran za Oscara, morao je obući ne samo glumce već i 150 do 200 statista kao obične gledatelje u kinima, radnike u filmskom studiju… Kaže da ga je za izgled Peppy Miller inspirirala mlada Joan Crawford. Ideju i odjeću pronašao je u profesionalnim kostimografskim dućanima Hollywooda, uključujući The Collection at Western Costume, Motion Picture Costume Company, United American Costume Company i Palace Costume Company.

Glazba je neophodan dio nijemog filma. Naglašava akciju i emocije. Hazanavicius i njegov dugogodišnji suradnik Ludovic Bource (koji je skladao za sve njegove filmove) preslušavali su legendarne holivudske skladatelje među kojima su Max Steiner, Franz Waxman i Bernard Hermann; glazbu koju je Chaplin skladao za svoje filmove, kao i skladatelje iz 19. stoljeća.

Bource i 80 glazbenika Flanders Philharmonic Orchestra snimili su glazbu u Bruxellesu.

TIŠINA NA SETU?  SNIMA SE UMJETNIK

Snimanje filma Umjetnik počelo je u Los Angelesu u studenome 2010. godine i trajalo 35 dana.

Schiffman kaže: “Sad shvaćam zašto su stari studiji bili visoki 8 metara. Morao sam naučiti kako osvijetliti tako visoke setove. Koristio sam film u boji od 500 ASA da bih postigao veću zrnatost i neobične filtere za difuznu bijelu i prigušene crne nijanse. Snimali smo 28 sličica u sekundi da bi gledatelji uspjeti “pročitati” što glumci žele prikazati.”

Snimanje nijemog filma imalo je i dobrodošlu prednost – na setu nije morala vladati tišina. Glumci su mogli izgovarati svoj tekst, Hazanavicius im je mogao nešto reći tijekom snimanja… I puštao im je glazbu znajući da će i ona utjecati na glumce i njihovu izvedbu.

Dujardin i Béjo morali su uvježbati i tap dance. Mjesecima su išli na satove, a zatim tjednima zajedno uvježbavali koreografiju. Dujardin kaže: “Bili smo uzbuđeni jer smo znali da će Michel izrezati što je manje moguće. Morali smo zapamtiti korake i pokrete, ali i zadržati izraz, gracioznost i osjećaje. No, kad vam je partnerica Bérénice, sve je lako. Na kraju svake scene oboje bismo prvi rekli – još jedanput!”

Dujardin najviše scena ima s Jack Russell terijerom zvanom Uggie koji za sobom također ima nekoliko uspješnih filmova: “Bilo je jednostavno – samo sam morao slušati trenere. Jedino je bilo malo teško cijele dane nositi komadiće kobasica u džepovima, bilo je dana kad sam se osjećao samo kao ogromna kobasica.”

Film je sniman na nekoliko povijesnih lokacija: Orpheum Theater i Los Angeles Theater te u dvorištima studija Warner Bros. i Paramount. Scene u studijima Kinograph snimljene su u RED Studios Hollywood, koji je nastao 1915. kao dvorište Metro Pictures (kasnije MGM), gdje su snimani High Noon i DOA. Bradbury Building u središtu Los Angelesa dala je filmu veličanstvene stepenice. Georgeova palača je u Hancock Parku.

Ljudi često film nazivaju “univerzalnim jezikom” – tog se izraza sjetila Penelope Ann Miller na premijeri filma Umjetnik tijekom filmskog festivala u Cannesu 2011. godine: “Bilo je mnoštvo ljudi sa svih strana svijeta, a mnogi ne govore ni francuski ni engleski. Svi su sjedili i gledali film, očarani poput djece.”

O GLUMCIMA

JEAN DUJARDIN (George Valentin)

Jedna je od najvećih zvijezda Francuske. Glumac je, scenarist i redatelj koji je počeo glumiti u pariškim komičarskim klubovima. Krajem 1990.-ih bio je jedan od osnivača komičarske trupe Nous C Nous.

Kasnije je imao glavnu ulogu u hit komediji situacije “Un gars une fille” koja se prikazivala od 1999. do 2003. godine. Dujardin je napisao i scenarij za nekoliko epizoda te serije.

2002. godine snimio je prvu dugometražnu komediju If I Were A Rich Man, a uslijedile su Mariages (2003.) i Brice De Nice (2004.) za koju je napisao scenarij prema vlastitom originalnom skeču.

Glumio je u filmovima Le Convoyeur (Nicolas Boukhrief), OSS 117: Cairo, Nest Of Spies za koji je bio nominiran za nagradu César i OSS 117 – Lost In Rio (oba je režirao Michael Hazanavicius), 99 Francs (Jan Kounen), Counter-Investigation (Franck Mancuso); A Man And His Dog (Francis Huster, glumi Jean Paul Belmondo); Lucky Luke (James Huth, Jean je sudjelovao na pisanju scenarija); The Clink Of Ice (Bertrand Blier); Little White Lies (Guillaume Canet, glumi Marion Cotillard) i A View Of Love (Nicole Garcia).

BÉRÉNICE BEJO (Peppy Miller)

JOHN GOODMAN

JAMES CROMWELL (Clifton)

PENELOPE ANN MILLER (Doris)

MISSI PYLE (Constance)

BETH GRANT

Beth Grant glumila je u više od 70 dugometražnih filmova od kojih su dva dobila Oscara – No Country For Old Men i Rain Man. Screen Actors Guild Ensemble Award dobili su Little Miss Sunshine i No Country For Old Men.

Grant je dobila nagrade Los Angeles Drama Critics Circle-a, L.A. Stage Alliance Ovation i The Backstage West Garland za glavnu ulogu u The Trials and Tribulations of a Trailer Trash Housewife prema kojoj je nedavno snimljen film kojeg ćemo moći vidjeti 2012. godine. Nedavno je dobila nagradu L.A. Stage Alliance Ovation i za dramu Grace and Glorie (John Zeigler) u The Colony Theatre.

Glumila je i u On a Southern Journey (Maya Angelou); Holy Ghosts’ (Romulus Linney); The Day Emily Married (Horton Foote); Cornelia (Mark V. Olsen, The Old Globe u San Diegou); Picnic i Summer And Smoke (režija Marshall Mason).

Njeni su filmovi Donnie Darko, Sordid Lives, Factory Girl, Rock Star, The Rookie, Speed, To Wong Foo, A Time To Kill, Extract i Rango.

Na televiziji je glumila u “Pushing Daisies”, “The Office”, “Jericho”, “Six Feet Under”, “My Name is Earl”, “Malcolm in the Middle”, “King of the Hill”, “Coach”, “Wonderfalls”, “Friends”, “The X Files”, “Angel”, “Medium”, “Criminal Minds”, “CSI”, “Delta”, “Coach” i “Yes, Dear”.

Grant i Judy Nagy napisali su dramu The New York Way, za koju je glazbu skladao Rupert Holmes, o njezinom odrastanju u New Yorku tijekom 1970.-ih. Počet će se prikazivati sljedeće godine u New Yorku, a glavnu ulogu imat će njena kći Mary Chieffo koja studira dramaturgiju na The Juilliard School. Grant je sretno udana za glumca Michaela Chieffoa već 25 godina.

O FILMAŠIMA

MICHEL HAZAVANICIUS (scenarist, redatelj i montažer)

THOMAS LANGMANN (producent)

DANIEL DELUME (izvršni producent)

ANTOINE De CAZOTTE (izvršni producent)

RICHARD MIDDLETON (izvršni producent)

GUILLAUME SCHIFFMAN, AFC (direktor fotografije)

Guillaume Schiffman bio je direktor fotografije 25 filmova, a ovo mu je treća suradnja s redateljem Michelom Hazanaviciusom za kojega je snimio hit komedije OSS 117 – Cairo: Nest Of Spies i OSS 117 – Lost In Rio. Snimao je i za druge velike redatelje među kojima su Catherine Breillat, Albert Dupontel i Xavier Durringer.

Sin slavne scenaristice Isabelle Schiffman, Guillaume je karijeru počeo kao asistent snimatelja Dominiquea Chapuisa. Prvi film za kojeg je bio angažiran kao direktor fotografije bio je Juste Avant L’orage (Bruno Herbulot) iz 1992. godine. Sljedeće je godine suradnju su započeli Guillaume Schiffman i redatelj Claude Miller na filmovima The Smile (Le Sourire) i The Class Trip (La Classe De Neige).

LAURENCE BENNETT (scenograf)

Laurence Bennett nedavno je završio politički triler The Company You Keep (režija Robert Redford, glume Redford, Shia LaBeouf, Julie Christie, Susan Saradon, Stanley Tucci i Anna Kendrick). Bennett je osmislio scenografiju i za nekoliko filmova Paula Haggisa, uključujući The Next Three Days (glumi Russell Crowe), In The Valley Of Elah (glume Tommy Lee Jones i Charlize Theron) i Crash koji je dobio Oscara za najbolji film, a za kojeg je Bennet bio nominiran za nagradu za izvrsnost u scenografiji koju dodjeljuje Art Directors Guild.

Od ostalih filmova izdvajamo Freedom Writers s Hilary Swank i Traitor u kojem glumi Don Cheadle.

Radio je i za brojne televizijske serije, uključujući “Grey’s Anatomy”, “Once And Again”, “EZ Streets” i “Thief”.

Bennett je pohađao Occidental College, Los Angeles i Waseda University, Tokio, deset je godina živio u Irskoj i radio u kazalištima, izlagao svoje slike i predavao na National College of Art and Design.

Bennett i njegova supruga Nina žive u Clackamas County, Oregon, u kući na farmi iz 1904. koju su renovirali. Uzgajaju pse, mačke, kokoši i kuniće.

ANNE-SOPHIE BION (montažerka)

MARK BRIDGES (kostimograf)

Mark Bridges rođen je i odrastao u Niagara Falls, New York. Diplomirao je kazališnu umjetnost na Stony Brook University. Radio je za legendarni Barbara Matera Costumes u New Yorku na različitim filmskim, plesnim i projektima na Broadwayu. Nakon toga tri je godine pohađao New York University’s Tisch School of the Arts i magistrirao kostimografiju.

Kad god je mogao radio je za film, a bio je asistent kostimografa filma In The Spirit (1990.) i kostimografkinje Colleen Atwood na filmu Jonathana Demmea Married To The Mob (1988.).

Richard Hornung angažirao ga je kao svojeg asistenta na filmovima Miller’s Crossing (1990.) braće Coen, The Grifters (1990.), Barton Fink (1991.), Doc Hollywood (1991.), Hero (1992.), Dave (1993.), The Hudsucker Proxy (1994.), Natural Born Killers (1994.) i Nixon (1995.).

1995. godine Bridges i Paul Thomas Anderson počinju surađivati na filmovima Hard Eight (poznat i pod naslovom Sydney, 1996.), Boogie Nights (1997.), Magnolia (1999.), Punch Drunk Love (2002.) i There Will Be Blood (2008.) u kojem glavnu ulogu ima Daniel Day Lewis.

Bridges trenutno dizajnira kostime za Andersonov najnoviji film The Master u kojem glume Amy Adams, Philip Seymour Hoffman i Joaquin Phoenix.

Ostali su njegovi filmovi The Fighter (2010., glume Mark Wahlberg, Christian Bale i Amy Adams); Greenberg (2010., Noah Baumbach, glumi Ben Stiller); Yes Man (2008., glumi Jim Carrey); Fur: An Imaginary Portrait Of Diane Arbus (2006., glume Nicole Kidman i Robert Downey Jr.); Be Cool (2005., glumi John Travolta); I Heart Huckabees (2004., David O. Russell, glume Dustin Hoffman i Isabel Huppert); The Italian Job (2003., glume Mark Wahlberg i Charlize Theron; 8 Mile (2002., glumi Eminem); Blow (2001., glumi Johnny Depp); Deep Blue Sea (1999.); Blast From The Past (1999.) i Can’t Hardly Wait (1998.).

Njegovi su kostimi izloženi na 1998 Biennale di Firenze Fashion/Cinema exhibit i u sklopu izložbe The Academy of Motion Picture Arts and Sciences – Fifty Designers, Fifty Costumes: Concept to Character u Los Angelesu i Tokiju 2002. Bio je uključen i u instalaciju On Otto u Fondazione Prada u Milanu u ljeto 2007.

Njegovi su dizajni objavljeni u različitim izdanjima, uključujući Australian Harper’s Bazaar, Vogue, The New York Post, The Hollywood Reporter, Dressing in the Dark (Marion Maneker) i Dressed: 100 Years of Cinema Costume (Deborah Nadoolman Landis).

LUDOVIC BOURCE (originalna glazba)

Ludovic Bource bio je od 1997. do 2001. godine izvršni direktor glazbene producentske kuće Planet get Down i surađivao sa slavnim umjetnicima među kojima su Disiz la Peste, Passi, Stomy Bugsy i drugi. Surađivao je i na albumu L’imprudence (Alain Bashung).

Prvi film za koji je skladao glazbu bio je prvi film Michela Hazanaviciusa Mes amis iz 1999. godine. 2003. je napisao nekoliko pjesama za film La beuze (Michael Youn), a  zatim surađivao s Hazanaviciusom na dva filma OSS 117.

Radio je na umjetničkim albumima, (Little, Pierrick Pedron), radio emisijama (Bruno Guillon) i filmskoj glazbi (Nous resterons sur terre, Tournée), a za nijemi crno-bijeli film Umjetnik napisao je istinski dijalog – glazbu.

HEIDI LEVITT, CSA (podjela uloga)

Završila je Barnard College i AFI Producers Program te bila zadužena za podjelu uloga za filmove kao što su JFK, Nixon, Natural Born Killers, Nurse Betty, The Rock, The Joy Luck Club, Smoke, Mother And Child (Rodrigo Garcia) i redateljski prvijenac Marka Ruffaloa Sympathy For Delicious.

Prošle je godine bila izvršna producentica i zadužena za podjelu uloga za The High Cost Of Living (glavna uloga Zach Braff) koji je prikazan na međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Levitt je također bila izvršna producentica i zadužena za podjelu uloga za film I Melt With You (režija Mark Pellington, glume Thomas Jane, Jeremy Piven, Rob Lowe i Christian McKay) koji je premijerno prikazan na festivalu Sundance.

Među slavnim redateljima s kojima je surađivala su Oliver Stone, Wim Wenders, Neil LaBute, Victor Nunez, Sally Potter i Rachid Bouchareb. Trenutno radi na filmu Chavez kojeg će režirati Diego Luna. Wayne Wang ju je angažirao kao izvršnu i ko-producenticu te ju zadužio za podjelu uloga za svoje filmove The Chinese Box i Center Of The World.

2001. godine napisala je priču za film Delivering Milo kojeg je i producirala. U filmu glume Albert Finney i Anton Yelchin. Heidi i Alex Gibney (čiji je film Taxi To The Dark Side dobio Oscara za najbolji dokumentarni film 2008. godine) nedavno su se udružili i produciraju filmski serijal pod nazivom Exiles On Main Street za koji su angažirani autori Sherman Alexie, Robert Olen Butler, ZZ Packer i K Kvashay Boyle.

2010. godine Heidi je kreirala iPhone app, Actor Genie, jedinstvenu aplikaciju za pro-aktivnog glumca, sadrži informacije i kontakte agenata, managera i ljudi zaduženih za podjelu uloga te prijedloge za najbolje portretiste, učitelje glume i više od toga.

 

Komentiraj


(Spamcheck Enabled)